torsdag 20 november 2008

Världsmarknad?


Idag hade Svenska Tecknare medlemsmöte. Precis som det låter ett möte för alla medlemmar. Att inspireras, få träffa kollegor, samtala och höra om senaste nytt. Första samtalsämnet var Världsmarknad, att nå ut på nya plattformar. Dom som samtalade var Patrik Agemalm, Ingela Peterson Arrhenius, Kilian Eng, Lasse Skarbövik och Annica Kvint Lidzell ledde samtalet. Alla hade olika perspektiv och det var även kul att se vad dom gjorde.

Det handlade som rubriken avslöjar om att nå ut och att man idag genom datorisering och internet når ut på nya sätt och att man kan nå hela världen med det man gör.

Patrik valde att se mycket av spridningen på det han gjorde, t ex filmer för SVT som marknadsföring. Att det gärna fick spridas så mycket som möjligt via nätet, i och med detta fick han mer uppdrag. Han tyckte inte han behövde vara så begränsande i sättet kunder och andra använde hans saker just på nätet.

Lasse berättade att han mest har utländska kunder. Dels via agenter som han hade i fler länder men inte minst genom sin sajt fick han nya uppdragsgivare och dom flesta var inte svenska.

Ingela hade vant sig helt vid att ha agent och tyckte detta ihop med en sajt var ett bra sätt att hitta kunder och slippa vissa delar som just förhandling. Hon berättade att hon hade mycket färre möten idag, mycket av kontakterna skedde via e-mail och det gick minst lika bra. Ingela hade precis startat en egen sajt, mer som en blogg (se Kolla tipsar på sidan med länk till allas sajter). Ingela berättade även om sin kompis i Mörtfors, Lena Sjöberg som har en blogg och många läsare. Hur Lena fått en förfrågan från ett museum i Kanada om hennes bilder. Möjligheten att nå ut på ett sätt man inte trott innan. Titta gärna på Ingelas men även Lenas blogg som är väldigt fin (se Kolla! tipsar här brevid).

Kilian som går första året på Masterutbildningen på Konstfack GDI (Grafisk Design och Illustration) hade från början gjort sina illustrationer till musik man lagt ut på Myspace. På så vis fick han stort intresse för sina illlustrationer och fortsatte därför att lägga ut bara illustrationer och fick mycket uppdrag via sin sajt på Myspace. Många utländska uppdragsgivare och många band som ville använda Kilians bilder till sina omslag. Han berättade om ett roligt exempel med en rysk kund där dom insisterade på att få betala först innan han började illustrera. Annika Kvint Lidzell avslutade dagen med att sumera att vågar man verkar Ryssland vara den nya marknaden att ge sig in på.

På bilden Ingela P Arrhenius efter dagens möte.

Inga kommentarer: